Quan arriba la tardor, i el temps del fred comença a dibuixar-se a l’horitzó retornen les festes a la vora del foc. En el nostre calendari, la Castanyada i la menja de panellets són uns costums que, malgrat haver perdut el seu caràcter d'ofrena funerària original, segueixen complint una important funció social.
"Per Tots Sants, castanyes i panellets ".
Segons
diuen alguns cronistes aquesta tradició de menjar castanyes, molt
arrelada a tot Catalunya, es va iniciar durant la nit que va del dia de
Tots Sants (1 de novembre) al Dia dels Morts (2 de novembre). Fa anys,
durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies no paraven de
fer sonar les campanes per avisar els veïns de l'arribada del moment de
pregar pels seus difunts. El gran cansament que produïa moure les
rudimentàries estructures dels campanars durant tantes hores feia
necessari poder refer forces. Per això els campaners s’enduien
castanyes, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, i alguna
ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre
el fred en els pocs moments de descans.
A finals del segle XVIII, el costum de menjar castanyes en aquest dia
s’havia generalitzat a tot el territori. Així van aparèixer les
castanyeres que es van fer molt populars pels carrers de pobles i
ciutats, fins que es van convertir en tota una institució. Les més
conegudes tenien parada fixa, i segons diuen els nostres avis, amb
sofisticats sistemes i molta paciència, torraven les castanyes de tal
manera que era una meravella menjar-les.
Avui quan arriben aquestes dates, tornen a sortir les parades de
castanyers i castanyeres i també parades de castanyes torrades portades
per gent jove, que troben aquesta tasca l’oportunitat de fer uns
calerons per finançar les activitats de les seves associacions. Des de
fa uns anys també se celebren castanyades populars a l'aire lliure,
balls, i altres activitats organitzades per diferents entitats i
associacions. Fins i tot les discoteques ofereixen, des de fa uns anys,
versions enllaunades de la celebració.
Els panellets
A
més de les castanyes, els panellets i la fruita confitada són també un
menjar típic d’aquesta singular festa. L'origen dels panellets i la seva
relació amb la diada de Tots Sants és una qüestió encara no aclarida.
Alguns historiadors defensen que poden ser una evolució d’antics àpats
funeraris celebrats en moltes poblacions de la Catalunya Vella, on hi
havia el costum de fer un dinar després de la mort d'algun familiar.
Aquest acte era tot un ritual, tant en la forma de parar la taula com en
la distribució dels comensals i el tipus de menjar que es servia.
Altres teories suggereixen que aquest costum està lligat a la benedicció
de pans, que es dipositaven com ofrena a les tombes familiars en honor a
la memòria dels avantpassats i també com a aliment en el viatge al més
enllà. Aquests pans haurien estat substituïts amb el temps pels dolços
panellets, elaborats amb ingredients que no es passen amb el temps i
que, per tant, poden aguantar uns quants dies mentre els difunts fan el
seu camí cap a l’eternitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.